Na hlavný obsah

Parlamenti választás zajlik Szlovéniában – Jansa ismét kormányt alakíthat

1,7 millió választópolgár járulhat az úrnák elé vasárnap. Többen vettek részt a választáson mint 4 évvel ezelőtt a délelőtti adatok szerint.

Parlamenti választás zajlik Szlovéniában – Jansa ismét kormányt alakíthat
Foto: TASR/AP

Vasárnap reggel hét órakor Szlovénia-szerte kinyitottak a parlamenti választás szavazóhelyiségei, amelyekben csaknem 1,7 tized millió szavazásra jogosult szlovén állampolgár adhatja le voksát. A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1 471 jelölt és 20 pártlista szerepel. Az előrejelzések szerint a jelenlegi miniszterelnöknek, Janez Jansának vagy legfőbb kihívójának, az újonnan alakult Szabadság Mozgalom elnökének, Robert Golobnak nyílik majd lehetősége új kormányt alakítani. Az első részeredmények 21 óra után várhatók.

A szlovéniai országos választási bizottság adatai szerint vasárnap tizenegy óráig többen mentek el szavazni, mint a 2018-as előrehozott parlamenti választásokon. Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosult polgárok 21,05 század százaléka járult az urnákhoz. 2018-ban ugyanez az arány 17,27 század százalék volt. A választás nyugodtan folyik, rendkívüli eseményről nincs értesülés.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban