Na hlavný obsah

Biden szigorítana a fegyvertörvényen

Az amerikai elnök óvatosan nyúlna hozzá a fegyvertartás szigorításához, ami az egyik legmegosztóbb téma az Egyesült Államokban.

Biden szigorítana a fegyvertörvényen
Foto: AFP/444

Az Egyesült Államokban szinte mindennaposok a fegyveres ámokfutások. Az idei évben eddig 131 olyan lövöldözést vettek nyilvántartásban, amelyekben minimum 4 ember sérült meg. A legutóbbi nagyobb nyilvánosságot kapó eset a brooklyni metróban történt kedden, ahol a reggeli csúcsforgalomban nyitott valaki tüzet és legkevesebb 23 embert sebesített meg.

A tragédiába torkolló ámokfutásokat követően minden alkalommal szóba kerül a fegyvertartásról szóló törvények szigorítása, azonban az erre való törekvések nagyon sok esetben elhalnak. A politikusok számára ez egy nagyon bonyolult kérdés a téma amerikai társadalomban való megosztottsága miatt. Az Egyesült Államok kultúrájának szerves részét képezi az önvédelem miatti fegyverkezés a történelmi hagyományoknak köszönhetően.

A szabadság és annak védelmének az eszményeként jelenik meg a fegyver az amerikai lakosság jelentős részénél. A két politikai fél között is törésvonalként van jelen ez a kérdés. A demokraták többésge szigorítana a fegyverek birtoklására vonatkozó szabályokon, a republikánusok túlnyomó többsége pedig a szabad fegyvertartás híve.

A Republikánus Párt hívei tartannak a fegyvertartás szigorításától, ami miatt Trump 2016-os kampányának is az egyik legfontosabb üzenete is az volt, hogy Hillary Clinton szigorúan korlátozni fogja az otthoni fegyverviselést. Joe Biden ezért is áll hozzá óvatosan a fegyverkezés témájához, így csak az otthon tartható nem regisztrált fegyverek tartásáról szóló rendelkezésen szeretne módosítani a közeljövőben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban