Na hlavný obsah

Vasárnap zajlanak majd a parlamenti választások Magyarországon

A közvéleménykutatások mérései szerint, Orbán Viktor vezette Fidesznek sikerülhet megőriznie a hatalmát, az eddigi kétharmados többségüktől azonban várhatóan kénytelenek lesznek elbúcsúzni.

Vasárnap zajlanak majd a parlamenti választások Magyarországon
A szavazólapon 6 politikai erő közül választhatnak a szavazásra jogosult magyarországi állampolgárok 2022. április 3-án. Foto: infostart/MTI

„Háború vagy béke?” – így hangzik a kérdés Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, Orbán Viktor szerint, amelyről a választók vasárnap döntenek majd. Orbán a kampányrendezvények mellett, a kormányközeli médiumok által készített interjúkban és a közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseiben egyaránt azt állítja, az ellenzék tulajdonképpen a háború szinonimája, ugyanis szerinte a jelenlegi kormány az, aki garantálni tudja a békét.

A miniszterelnök által felvázolt képlet teljesen egyszerű, a közvéleménykutatások pedig arról tanúskodnak, hogy a döntésképtelen szavazók megszerzésére irányuló taktika kiválóan működik. A magyar kormány egészen addig ment, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon követelését, hogy Magyarország foglaljon egyértelműen állást az orosz-ukrán háború kérdésében, az összes kormányközeli médium úgy tolmácsolta, hogy Ukrajna igyekszik beleavatkozni Magyarország belügyeibe.

Az ellenzék Zelenszkijhez hasonlóan a háború kitörése óta bírálja a kormányt, amiért kesztyűs kézzel bánnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és azt próbálják elérni, hogy Magyarország foglaljon egyértelműen állást Ukrajna mellett.

Azon kritika, mely szerint az ellenzék külföldi érdekeket szolgál, már évekkel ezelőtt felmerült.

„A magyar baloldal ugyan úgy viselkedik, ahogy a migráció kérdésében”

– véli Kiszelly Zoltán politológus.

A kormány kampányának egyik meghatározó alakja úgy véli, hogy úgy, ahogy a baloldal a 2015-ös migrációs válság idején nem támogatta a kerítés megépítését a határátkelőkön, ez alkalommal is inkább a globalista érdekekhez szeretnének alkalmazkodni.

Haraszti Miklós egykori újságíró, liberális politikus kormány és oligarchák által finanszírozott médiumokról beszél, akik mindannyian hazudnak, és még a Rákosi-korszak újságírását is felülmúlják, ugyanis akár egy mantrát, úgy ismételgetik, hogy a hatalomra kerülése után az ellenzék eltörölné a 13. nyugdíjat, emelné a rezsiköltségeket és így tovább. Haraszti szerint tulajdonképpen pszichológiai hadviselésről van szó, amelyet a nemzet egy része ellen folytatnak.

Magyarországon megszűnt a választások előtti moratórium, így a kampány a szavazóhelyiségek bezárását követően vasárnap este 19 órakor ér majd véget.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban