Na hlavný obsah

A béketárgyalás nemzetközi visszhangjai

Szakértők az óvatosság és a szkepticizmus szavakkal jellemezték az orosz és az ukrán delegáció közötti isztambuli béketárgyalásokat.

A béketárgyalás nemzetközi visszhangjai
Az orosz delegáció vezetője, Vlagyimir Megyinszkij (b) és David Arakhamia (j) az ukrán delegáció egyik tagja az isztambuli tárgyalások előtt, 2022. március 29-én. Foto: TASR/AP

Az orosz és ukrán delegáció tagjai a vendéglátó törökökkel a legutóbbi béketárgyalások után a legnagyobb előrelépésről beszéltek a háború kezdete óta. Ugyanakkor a sajtó egyes tagjai, szakértők és az ukránok is óvatosságra intenek ezzel kapcsolatban. Antony Blinken, amerikai külügyminiszter semmi olyat nem látott, ami azt mutatná, hogy a tárgyalások eredményesek lennének.

Moszkva a keddi isztambuli találkozó után kijelentette, hogy csökkenti a harcokat Kijev és Csernyihiv térségében, de ez nem jelent fegyverszünetet.  Az orosz csapatok áthelyezése szakértők szerint azt jelezheti, hogy az oroszoknak nem túl jól alakulnak a dolgaik, egyúttal úgy vélik, a csapatok Ukrajna keleti részére húzódnak, Donyeck és Luhanszk térségébe. Az isztambuli tárgyalás előtt ezt az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu is elismerte.

Az orosz stratégia módosításáról beszélt Michal Lebduška, a Nemzetközi Kérdések Szövetségének elemzője is. Úgy véli, a figyelem biztosan el fog tolódni a donbasszi térségbe és az orosz erőknek célja, hogy bevegyék Mariupolt, tehát óvatosnak kell lennünk az orosz ígéretekkel kapcsolatban. Az elemző értékelte az ukrán fél hozzáállását is, aki visszavett a maximalista elvárásokból. Michal Lebduška azt állítja, hogy Oroszország jelenlegi helyzetét a Krímről szóló tárgyalások is alátámasztják. Szerinte már megfigyelhető, hogy Oroszország relatíve legyengült helyzetben van, mivel az oroszok Krímet úgy vették, mintha már egy megoldott kérdés lenne.

Az elemző egyetért más szakemberekkel, akik úgy vélik, hogy fontos biztosítani az esetleges békeszerződésben az erős védelmi garanciákat Ukrajna számára, amelyek megakadályozzák, hogy valaha olyan helyzet alakuljon ki az országban, mint a mostani. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban