Na hlavný obsah

Új helyi kisebbségi csoportokká vállnak-e az Európát jelenleg elárasztó Ukrán menekültek?

Az orosz-ukrán háború több szempontból is új helyzetet teremtett Kelet-Európában, beszéltünk már gazdasági, külpolitikai, energetikai hatásokról, de kevés szó esett az esetlegesen letelepedő Ukrán menekültekről.

Új helyi kisebbségi csoportokká vállnak-e az Európát jelenleg elárasztó Ukrán menekültek?

Mert bár eddig is elárasztotta az Ukrajnából is érkező munkaerő Európát a vendégmunkások esetében az adott országban megjelenő diaszpórák gyenge lábakon álltak és csak a hazától való távolság növekedésének függvényében nőt esetlegesen ezen csoportok jelenléte.

Most viszont hirtelenjében több millió ukrán került a határországokba és egyben Európa nyugati régióiba is. Ezzel a populációval viszont a vendégmunkás diaszpórák, hirtelenjében kisebbségi közösségekké válhatnak, peresz hozzá kell tenni, ez annak is függvénye, hogy mennyien maradnak és mennyien mennek majd haza a háború végével. Ráadásul az hogy véget érnek a harcok önmagában még mindig nem teszi majd törvényszerűvé a tömeges hazaköltözést, például ha az új Ukrajna mondjuk egy Orosz elnyomás alatt sínylődő bábállam lesz.

Hogy ezek a kisebbségi csoportok így megnőnek önmagában nem szabadna problémát okoznia, viszont olyan országokban, ahol a többségi nemzet és az őshonos kissebségek viszonya alapból labilis, a jövőt fürkészve, hirtelenjében olyan potenciális problémák képe jelenik meg a szemünk előtt, amik már évtizedek óta jelen vannak, mindennapi hatásuk van és bizony eddig sem történ meg ezen hibák orvoslása, megoldása. Milyen kisebbségi kihívásokkal is néz szembe ilyen szempontból Európa és Szlovákia?

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban