Na hlavný obsah

Eddig 6,5 millió ukrán hagyta el otthonát

Több százezer embert az oroszok hurcoltak el.

Eddig 6,5 millió ukrán hagyta el otthonát
Ukrán lány és a macskája a lengyel határon március 11-én. Foto: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris

Az Ukrajnában dúló háború kezdete óta az orosz erők 4379 házat romboltak le és 121 gyermeket öltek meg – állítja az ukrán parlament. A hivatalos Telegram-csatornán közzétett bejegyzésében hozzátették, hogy eddig 6,5 millió ukrán hagyta el otthonát. Az ENSZ legutóbbi becslése szerint több mint 3,5 millió ember menekült el Ukrajnából.

A UNICEF szerint Ukrajna 7,5 milliós kiskorú lakosságának több mint fele, 4,3 millió gyermek elmenekült a lakhelyéről. A világszervezet közölte, hogy 1,8 millióan az országot is elhagyták, 2,5 millióan pedig Ukrajnán belül menekültek át máshova. „Ez egy szomorú mérföldkő, és generációkon keresztül érezhető hatásai lehetnek” – mondta Catherine Russell, a UNICEF vezérigazgatója, hozzátéve: a második világháború óta ritkán kellett ilyen sok gyermeknek ilyen rövid idő alatt elmenekülnie.

Ljudmjla Deniszova ukrán ombudsman úgy tájékoztatott, hogy Ukrajnából több mint 400 ezer embert, köztük 84 ezer gyermeket deportáltak erőszakkal Oroszországba. Az ombudsman azt is elmondta, hogy Mariupol és más ukrán városok lakosait kényszerítették az orosz erők a határon túlra. (hvg, index)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban