Na hlavný obsah

A parlament jóváhagyta az UNESCO felsőoktatási képesítésének elismeréséről szóló globális egyezményét

Az egyezmény célja az egyetemisták globális mobilitásának növelése, a képesítések méltányos elismerése, valamint az oktatás minőségének javítása.

A parlament jóváhagyta az UNESCO felsőoktatási képesítésének elismeréséről szóló globális egyezményét

„Az ilyen típusú regionális egyezmények sikereire hivatkozva a javasolt egyezmény jelenti az első keretet a globális szintű elismeréshez”

– áll a jelentésben.

Az Egyezmény ugyanakkor meghatározza az elismerés alapelveit az elismerő testületek és azon egyének jogait, akik felsőoktatási képesítésük vagy egy másik államban felsőoktatásba való belépést biztosító képesítésük elismerését kérik.

Az Egyezmény figyelmet fordít a nem hagyományos oktatási formákra is, feltéve, hogy azok elérik a formális oktatás minőségi szintjét, a határokon átnyúló közös képzési programokat, valamint az olyan lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek és menekültek képesítéseinek elismerését, akik nem tudják igazolni korábbi tanulmányaikat.

Az UNESCO az egyetlen intézmény az ENSZ rendszerében, amelynek napirendjén szerepel a felsőoktatásban felmerülő problémák megoldása, és amely hat térségi megállapodást kezdeményezett a felsőoktatás elismeréséről.

Az anyag azt mutatja, hogy az Egyezménynek megfelelő egyszerűsített és gyorsított elismerési eljárás bevezetése pozitív hatással van az állampolgárok számára nyújtott közigazgatási szolgáltatásokra. Az anyagnak a társadalom informatizálódására is pozitív hatást kell gyakorolnia, hiszen az egyik cél a korábban az egyetemeken decentralizált szolgáltatások informatizálása, amik ezentúl elérhetővé válhatnának az elektronikus jelentkezési lap kitöltésével. Az Egyezmény elfogadásának eredményeként a már meglévő elektronikus szolgáltatások több országra való kiterjesztése is tervbe van véve, bővítve ezzel az arra jogosult felhasználók körét.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban