Na hlavný obsah

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara nem támogatja az orosz gáztól való függetlenedést

Felszólították az államfőt és a kormányt, hogy a döntés meghozatala előtt tárgyaljanak a szlovák ipari és a gazdasági ágazat képviselőivel.

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara nem támogatja az orosz gáztól való függetlenedést
Foto: TASR/AP

Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Vladimír Soták, a Klub 500 elnöke a hétfői sajtótájékoztató kezdetén Eduard Heger kormányfőt idézték, aki múlt héten a franciaországi Versailles-ban az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján azt mondta, el tudja képzelni az orosz gáztól való teljes elszakadást.

A kamara és a Klub 500 azt követeli, a Szlovák Köztársaság ne támogassa az Európai Unió ehhez hasonló meggondolatlan javaslatait, mivel az efféle döntések hosszabb távon nem csupán a szlovák gazdaságot, de a teljes Európai Unió gazdaságát károsítanák.

„Követeljük, hogy ne fogadjanak el semmilyen javaslatot ebben a kérdésben egészen addig, amíg Szlovákia fel nem készül a megvalósításra különböző alternatívákkal“

– jelentették ki az ipar képviselői.

Az orosz gáztól való elszakadás a kamara és a Klub 500 szerint irreális feltételezéseken alapszik, egy ilyen lépés azonban katasztrofális következményekkel járhat. Végeredményben szerintük nem csupán a szlovák lakosok érzékelhetnek majd drasztikus romlást az életszínvonalukban, hanem az EU más tagállamainak polgárai is. A helyzet azért is riasztó, mivel az egyes országok gazdasága még nem lábalt ki teljesen a világjárvány okozta nehézségekből.

Az Eurostat 2020-as adatai szerint Szlovákia 85 százalékban függ az orosz gázellátástól, 100 százalékban pedig az Oroszországból érkező kőolajtól, így az orosz nyersanyagoktól való függetlenedés pusztító következményekkel járna, akár a gazdaság teljes összeomlásához is vezethet.

„Ezzel összefüggésben gondoljunk arra is, hogy Szlovákiában 5,5 millió lakos él, az ő megélhetésük a tét. Csak az ipar 600 000 embert foglalkoztat. Az orosz gáz és kőolajszállítás azonnali leállítása láncreakciót indítana el, egyik gyár állna le a másik után“

– magyarázta Soták.

Arra is emlékeztettek, hogy az országban vannak olyan nagymennyiségű gázt felemésztő fogyasztók is, akiknek az orosz gázszállítás leállítását követően a termelést is szüneteltetniük kellene, ami esetükben akár visszafordíthatatlan technológiai károsodáshoz is vezethet. Emiatt pedig még a termelés újraindítása is kétséges lenne.

Az illetékesek szerint azt is érdemes észben tartani, hogy a gáz nem csupán energiaforrás, hanem nyersanyag is. Így felmerül a kerdés, hogy a vegyi üzemek a jövőben hogyan állítják majd elő a műtrágyát, valamint a teherautók működéséhez nélkülözhetetlen AdBlue folyadékot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban