Na hlavný obsah

A koalíció még mindig nem készítette el a háborús menekültekre vonatkozó szabályokat

A menekültválság leginkább a kelet-szlovákiai városokat érinti. A felmerülő problémákat még a nem sikerült orvosolnia a koalíciónak.

A koalíció még mindig nem készítette el a háborús menekültekre vonatkozó szabályokat
A kormánykoalíció ülése 2022. március 10-én. Foto: TASR

Szociális és egészségbiztosítás bebiztosítása, a humanitárius konvojok útvámfizetéstől való mentesítése, de mindenekelőtt a háborús menekültek lakhatási kiadásainak kompenzálása – ezekről csütörtökön tárgyalt a koalíció. A Sme rodina szerint a hosszú tárgyalásoknak meg lesznek az eredményei, és már azt is tudják, honnan lesz erre pénz, megfizeti az EU, nem kell erre költségvetési tétel. A pénzügyminiszter megismételte, hogy kifizeti azokat az emberek, hoteleket, panziókat, akik, vagy amelyek szállást biztosítottak a háborús menekülteknek.  Havonta az legfeljebb 500 € lehet egy szobáért. A hozzájárulást a rendkívüli állapot idején juttatnák a jogosultaknak. Igor Matovič pénzügyminiszter megismételte, egy éjszakai szállásért 7 €-t fizetnek felnőtt, ennek a felét gyermek elszállásolása után.

Juraj Seliga, a Za ludí alelnöke nem titkolja, hogy megjegyzései vannak Matovič javaslataihoz. Szerinte nemcsak az érkező menekülteket kell segíteni, hanem segítő kezet kell nyújtani azoknak a szlovákiai polgároknak,  akiket igencsak súlyt a gazdasági helyzet.

Erik Tomáš, a parlamenten kívüli Hlas párt tagja szerint ha nem lennének önkéntesek és önkormányzatok, akkor a menekültválsággal vagy hullámmal nem bírnánk. Az önkéntesek pedig azt jelzik, hogy még nagyobb háborús menekülthullám várható. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban