Na hlavný obsah

Kijevet erőddé változtatják a védők

Kijev lakosságának a fele már elhagyta az erődítménnyé változott várost. Mariupol továbbra is el van zárva a világtól.

Kijevet erőddé változtatják a védők
Foto: TASR/AP

Mariupol negyedik napja teljesen el van zárva a külvilágtól, tájékoztatott Irina Verescsuk, az ukrán kormány alelnöke. Az ostromlott kikötőváros fontos stratégiai célpont az orosz haderő számára, mivel az elfoglalása lehetővé tenné a kelet-ukrajnai orosz fegyveresek csatlakozását a Krímben tartózkodó orosz csapatokhoz. A Mariupolban rekedt lakosok próbálnak kapcsolatba lépni a külvilággal, de a várost bombázással virtuális blokád alá vonták.

Dmitro Gurin országgyűlési képviselő szülei az ostromlott városban rekedtek. A BBC-nek a politikus elmondta, négy napja sikerült utoljára közvetetten kapcsolatba lépnie velük.

„30 másodpercig beszéltünk, miután egy olyan helyre mentek, ahol van térerő. Csak néhány ilyen helyről tudnak az emberek”

– mondta Gurin.

„Próbálják meg elképzelni. A szüleik 67 és 69 évesek, havat isznak és tűzön próbálnak főzni odakint, télen, miközben a város folyamatosan bombázzák”

– tette hozzá.

A helyi hatóságok arról tájékoztattak, hogy csütörtökön tudták megkezdeni az eddig utcán heverő holttestek eltemetését. A polgármester szerint a civil áldozatok száma 1300 körüli lehet.

Ukrajna és Oroszország korábban hét humanitárius folyosó kialakításában állapodott meg, beleértve a kikötővárost is. A humanitárius folyosók olyan zónák, ahol átmenetileg felfüggesztik a katonai műveleteket a civilek biztonságának érdekében. Ennek ellenére a szükséges szállítmányok nem érkeztek meg, állítja Irina Verescsuk.

„A segélyszállítmányainkat vissza kellett szállítanunk Zaporizzsjába. Ez a negyedik nap, hogy nem tudunk vizet, szükséges gyógyszereket és élelmiszert sem a városba juttatni”

– mondta az ukrán kormány alelnöke.

A harcok Kijevért szintén tovább zajlanak. Jelenleg Kijev minden második lakója elhagyta a várost – közölte Vitalij Klicsko polgármester.

„Most valamivel kevesebb mint 2 millió ember él itt. Ennek ellenére Kijev erődítménnyé változott. Minden utcát, minden épületet, minden ellenőrző pontot megerősítettünk”

– fogalmazott Klicsko.

Lviv városába eközben tömegesen érkeznek a menekültek, mivel fontos tömegközlekedési csomópont. Az ukrán város polgármestere a nemzetközi szervezetektől kér segítséget, mert már nem tudják kezelni a helyzetet. Becslések szerint több mint 200 ezer menekült tartózkodhat a városban.

Ukrajna arra is figyelmeztet, hogy az orosz fegyveres erők olyan területeket is elfoglaltak, ahol kompresszorállomások működnek. Ez veszélyeztetheti a földgáz szállítását Európába, állítja a működtető.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön telefonon tárgyalt Zuzana Čaputová államfővel. Zelenszkij megköszönte Szlovákia támogatását, informálta Čaputovát az ukrán civilek ellen elkövetett támadásokról, valamint Ukrajna európai uniós tagságának kérdése is szóba került.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban