Na hlavný obsah

A 2020-as érettségi vizsgákra előkészített teszteket írják majd az idei érettségizők

A tanárok visszajelzése szerint a feladatlapok kellően igényesek, megfelelőek és teljesíthetőek - erősítette meg Romana Kanovská, a NÚCEM igazgatónője.

A 2020-as érettségi vizsgákra előkészített teszteket írják majd az idei érettségizők
Foto: TASR

Az érettségizők a jövő héten esedékes érettségi vizsgákon a 2020-as évre előkészített teszteket írják majd, hiszen a világjárvány következtében akkor elmaradt a végzősök számadása. Így az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete, a NÚCEM ismételten a gyakorló pedagógusokhoz fordult a tesztekkel, hogy állapítsák meg, a távoktatást, valamint a megváltozott körülményeket figyelembe véve is megoldhatóak -e a dolgozatok.

Romana Kanovsá, a NÚCEM igazgatónője azt hangsúlyozta, az érettségi tesztek összeállításakor elsősorban a végzősökkel szembeni elvárásokat veszik alapul. Ezek a követelmények egy olyan dokumentumban érhetőek el a tanárok és diákok számára egyaránt, amely meghatározza azt a tartalmi- és teljesítményszintet, amelyet a végzősöknek el kell sajátítania az adott tantárgyból.

„Ezt a dokumentumot teljes mértékben tiszteletben tartjuk az érettségi tesztek összeállításakor, és mivel a követelményeket hivatalosan nem módosították a távoktatás miatt, így mi sem változtathattunk rendkívüli mértékben a teszteken“

– magyarázta Kanovská.

A tesztlapok összeállításakor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a szövegek érthetőek és egyértelműek legyenek, a feladatok ne tartalmazzanak fogós kérdéseket, esetleg olyanokat, amelyek esetében több helyes válasz is lehetséges.

„Az érettségi írásbeli része a tanulók olyan kulcsfontosságú kompetenciáit méri fel, mint a szövegértés, az anyanyelven történő szövegalkotás, az idegen nyelvű kommunikációs készségek, valamint a matematikai ismeretek, amennyiben valaki választható tantárgyként matematikából is szeretne érettségi vizsgát tenni. Ez alapján állítottuk össze, nyomtattuk ki és készítettük el a teszteket a 2020-as érettségire is“

– mondta Kanovská.

Kanovská ezen kívül rámutatott, hogy az érettségi vizsgák törlése miatt ezek a tesztek nem kerültek felhasználásra.

Andruskó Imre, a Komáromi Selye János Gimnázium igazgatója a Reggeli című műsorunkban aggályait fejezte ki annak kapcsán, hogy a 2020-as tesztek kerülnek a diákok elé, ugyanakkor bízik benne, hogy az oktatási tárca eleget tesz azon ígéretének, mely szerint figyelembe veszik az elmúlt két év megváltozott körülményeit.

Az érettségi vizsgák írásbeli részére, vagyis a teszt és a fogalmazás megírására március 15-18. között kerül sor. Az előző évekhez képest a távoktatás miatt az oktatási tárca annyi változást eszközölt, hogy a dolgozatok megírására 15 perccel több idő áll majd a diákok rendelkezésére.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban