Na hlavný obsah

Tönkreteszi a méhészeket az állatvédelemről szóló törvény készülő módosítása

Ellehetetleníti a méhészetet Szlovákiában az állatvédelemről szóló törvény készülő módosítása, figyelmeztet a méhészek egy csoportja.

Foto: TASR

A képviselők szerint az állatok védelmének szempontjából alkotnának törvényt. Ez alapján az egy adott területre eső méhcsaládok számát is meghatároznák.

Eszerint egy négyzetkilométerre legfeljebb két méhcsalád juthatna. Ha figyelembe vesszük, hogy Szlovákia területe 49 ezer négyzetkilométer, akkor a méhcsaládok számát 72 százalékkal, a jelenlegi 350 ezerről 98 ezerre kellene csökkenteni. Míg jelenleg nagyjából 22 ezer méhész működik az országban, az említett tervek megvalósulása esetén a számuk pár ezerre esne vissza” – figyelmeztet Milan Rusnák, a Szlovákiai Méhészek Szövetségének az elnöke.

A jogszabályt előkészítő OĽaNO képviselői nyugalomra intenek, állítják, szeretnének jobb életfeltételeket teremteni a méheknek. A mészek szerint viszont ezzel egyrészt a maguk a méhészek nézhetnének új megélhetés után, másrészt a méztermelés esne vissza az ötödére, szinte luxuscikké téve így a mézet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban