Na hlavný obsah

Hogy látja Szlovákia lakossága a saját helyzetét a NATO-n belül, Kelet és Nyugat határán?

A rendőrség nemrég arra figyelmeztetett, hogy álhír terjed, miszerint Szlovákiában az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban megkezdődött a katonai invázió. A közösségi oldalakon az elmúlt hónapokban az ilyen és hasonló álhírek megjelenése újra felerősödött.

Hogy látja Szlovákia lakossága a saját helyzetét a NATO-n belül, Kelet és Nyugat határán?

Az ilyen tartalmakat bár részben az orosz propaganda táplálja, forrásuk átvitt értelemben is keleten, néha pedig nyugaton keresendő. Szlovákia Kelet és Nyugat között egy geopolitikailag bonyolult régióban helyezkedik el.

A Varsói Szerződés egykori tagjaként – akkor még Csehszlovákia részeként – az ország szerepe egyértelmű volt, külpolitikája jól körülhatárolt mederben folyt. A rendszerváltást követően ez az irány már nem volt olyan egyszerűen levezethető.

A nagy szláv testvérek árnyékában a nemzetiségileg is összetett ifjú köztársaságnak gazdasági és társadalmi kérdések útvesztőjében kellett eldöntenie, hogy kis országként melyik nagyobb érdekcsoporthoz közeledjen. Mert bár szépen hangzik a semlegesség, Kelet-Európában, a történészek és szakértők egybehangzó véleménye szerint is, az ilyen nem igazán működik.

Bár az ország politikusai végül a NATO és a nyugat irányába terelték Szlovákiát, a társadalom egy jelentős részébe mélyen beleégett a kommunista éra jóléti romantikája, amikor vezetőink helyettünk döntötték el miről, hogyan és mit gondoljunk.

A demokratikus berendezkedés, a szabadpiacra épülő gazdaság pedig új problémákat hozott magával. Ezeket a problémákat pedig a társadalom nehezen képes kezelni, ahogy a politikum ingadozása, gyakori tanácstalansága is sokakat az egyszerűbb, régen „jól bevált” eszmék irányába terelnek.

A választópolgárok egy jelentős része pedig válaszokat vár, útmutatást, megnyugtató tanácsokat, hogy merre is az arra, különösen egy olyan feszült időszakban, mint a mostani.

Az elmúlt napokban vita alakult ki a világhálón, de a kormányban, a politikai életben is, hogy Szlovákiának milyen állásponton kellene lennie az ukrán-orosz egymásnak feszülés okozta válságban. A társadalmi, politikai konfliktusokat, tanácstalanságot pedig fokozta a készülő védelmi szerződés az USA és Szlovákia között.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban