Na hlavný obsah

A szlovákiai laboratóriumok egyelőre győzik kiértékelni a PCR-teszteket

Naponta 42 ezer levett mintát képesek kivizsgálni a laboraóriumokban, azonban szakértők szerint hamarosan nem fogják tudni időben kiértékelni a Covid-teszteket.

A szlovákiai laboratóriumok egyelőre győzik kiértékelni a PCR-teszteket
Foto: TASR

A koronavírus omikron variánsa megmutathatja, hogy véges a tesztek kiértékelésének száma. Milan Klukovsky orvos a közösségi oldalon figyelmezetett erre. 

„Már most gondok vannak a PCR-tesztelési időpontokkal, a másik korlátozó tényező, hogy mikor kapják kézhez a lakosok a teszteredményt. A következő napokban, ha elérjük a laboratóriumi kapacitások végső határát a tesztek kiértékelésében, általános gyakorlattá válhat, hogy a pozitív teszteredményeket 5-7 nappal azután kapja meg a tesztelt egyén, hogy jelentkeztek a Covid-19 tünetei”

– fogalmazott Klukovsky.

Richard Kollár matematikus üdvözölte a karantén lerövidítését 10-ről 5 napra és azokra az országokra hivatkozik, ahol az omikron-hullám már végigsöpört. Véleménye szerint már nincs mód arra, hogy megakadályozzuk az omikron variáns terjedését és meggyőződése, hogy Szlovákiában gondok lesznek a fertőzöttség igazolásával. 

„Dánia már nem képes elegendő mennyiségben tesztelni, a többi ország meg végképp nem, ami azt jelenti, hogy nemcsak mi, hanem Európában senki sem tud elég tesztet elvégezni és nem is lenne kifizetődő bővíteni a laboratóriumok kapacitását arra a rövid időre, amíg szükség lenne rá. Szlovákia több részén ésszerűtlenül hosszú a várakozási idő”

– fejtette ki a matematikus.

Ivan Vošňák elemző szerint elegendő kapacitásra lenne szükség a PCR-teszteknél azok körében, akik tüneteket produkálnak.

„Hét-nyolc-tíz-tizenkétezer pozitív teszt lesz naponta. Nem kellene az egész országban rendelkezésre állni a laboratóriumoknak, elég lenne azokban a régiókban, ahol épp jelen van az omikron, most például Árvában, a Kysuca és a Vág mentén, Zsolna, Vízköz, Sztropkó, Bártfa és Ólubló környékén, valamint Pozsonyban, de jövő héten ugyanez lesz más járásokban, majd a következő héten újabb járásokban és véget is ér az omikron-hullám”

– hangsúlyozta Ivan Vošnák.

Vladimír Ježik, a magánlaboratóriumok szervezetének elnöke megerősítette, hogy egyelőre a kapacitások fele áll rendelkezésre. A  teszteredményeket a legtöbb esetben 24 órán belül ki tudják értékelni, de elismerte, hogy lehetnek regionális különbségek, mivel minden mintavételi hely más kapacitással rendelkezik. 

A Gazdasági és Szociális Reformok Intézetének elemzője, Dušan Zachar hozzátette, a jelenlegi ötnapos karantén megváltozhat, minden attól függ, mennyire emelkedik a kórházban ápoltak száma. Szlovákia ugyanis azt az utat választotta, hogy ne kelljen leállítani a gazdaságot. Az egészségügyi minisztérium felhívja a lakosok figyelmét, teszteljék magukat a gyógyszertárakban kapható otthoni tesztekkel. A pozitivitást a kórházak előtt felállított ideiglenes tesztelő sátrakban is ellenőrizni fogják.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban