Na hlavný obsah

A globális munkaerőpiac válsága nem érinti Szlovákiát az előrejelzések szerint

A globális munkaerőpiac még mindig nem tudott megbirkózni a koronavírus okozta hatásokkal. A világban az idén 52 millió munkahellyel lesz kevesebb, mint a járvány előtt volt. A fejlett országok, amelyek közé Szlovákia is tartozik a szakemberek szerint nem kellene, hogy foglalkoztatási problémákkal küszködjenek.

A globális munkaerőpiac válsága nem érinti Szlovákiát az előrejelzések szerint

 A globális munkaerőpiac kilátásai a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint rosszabbodtak, több tízmillióan nem találnak állást. A szakértők szerint a fő problémát a járvány és annak különböző variánsai jelentik, főleg az omikron. A Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa Viliam Páleník közgazdász szerint ez a diagnózis elsősorban Latin-Amerikára a Karib-térségre vagy Délkelet-Ázsiára vonatkozik, ahol a turizmus leállása és a helyi lakosság stagnálása okozza a legnagyobb gondot.

„A vagyon gazdag országokból szegény országokba történő áramlása a turizmuson keresztül most a járvány ideje alatt jelentősen lelassult.“

– Páleník elmondása szerint.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentése alapján a nyugati országoknak és Kelet-Európának nincs mitől tartania, idén 4,9 százalékosnak kell lennie a regisztrált munkanélküliségi rátának, ami körülbelül ugyanolyan érték, mint a járvány előtt volt. Páleník arra a kérdésre, hogy miért vannak jobb helyzetben a fejlett országok azt válaszolta, hogy ez a magasabb szintű átoltottságnak köszönhető.

„Elég pénzük van a lakosság oltására a másik fontos tényező pedig, hogy a gazdag országok költségvetési lehetőségei sokkal kedvezőbbek, mint a szegény országokéi.“

– vélekedik a szakember.

Míg a munkaerő piaci nehézségek a világ országaiban 2023-ban is jelen lesznek, hiszen körülbelül 27 millió munkahely fog hiányozni, addig nálunk a prognózisok kedvezőbbek, szerencsés esetben elérhetjük a járvány előtti állapotokat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban