Na hlavný obsah

A pénzügyminiszter elutasítja az ellene irányuló negatív kritikákat az áfaemelések kapcsán

Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter elutasítja a személyét érintő negatív kritikákat, amelyek a könyvek áruforgalmi adójának megnövelése miatt érték. A körmányülés után figyelmeztetett arra, hogy a keddi sajtótájékoztatón elhangzó nyilatkozatát szándékosan félreértelmezték.

A pénzügyminiszter elutasítja az ellene irányuló negatív kritikákat az áfaemelések kapcsán
Ladislav Kamenický pénzügyminiszter Foto: TASR/Dano Veselský

„Azt mondtam, az elemzés kimutatja, hogy a magasabb jövedelműek több pénzt költenek könyvekre. Soha nem mondtam, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek nincs szükségük könyvekre” – hangsúlyozta Kamenický.

„Én vagyok az első, aki a lehető legkevesebb adóterhet akarja a könyvekre, én vagyok az első, aki a lehető legműveltebb társadalmat kívánja” – jelentette ki, miközben rámutatott arra is, hogy a tankönyvek áfáját tízről öt százalékra csökkentették.

Kifejtette, hogy a konszolidációs intézkedések összeállításakor figyeltek arra, hogy a minél kisebb negatív hatással legyenek az alacsony jövedelmű csoportokra. Kiemelte, hogy csökkent az élemiszerek, a gyógyszerek és az áramfogyasztás áfája is.

Ellenzi, hogy olyanok illessék negatív kritikával az intézkedéseket, akik a korábbi kormányokban az államháztartásért feleltek. Kamenický szerint az intézkedésekre azért van szükség, mert a legrosszabb államháztartást örökölték Európában az előző kormánytól.

Képmutatónak nevezte, hogy az intézkedést azok bírálják, akik maguk is hasonlót javasoltak. A pénzügyminiszter úgy gondolja, a szlovákiai könyvpiac helyzetén a legnagyobb könyvkereskedők is javíthatnak, akik túl drága árakat szabnak ki.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban