Na hlavný obsah

Nem valószínű, hogy a Fatah és a Hamász a háború után képes lenne együtt kormányozni Gázában

A két rivális palesztin szervezet egy tucat további csoporttal megegyezett a megosztottság megszüntetéséről és a palesztin egység megerősítéséről.

Nem valószínű, hogy a Fatah és a Hamász a háború után képes lenne együtt kormányozni Gázában
Mahmúd al-Alul, a Fatah palesztin szervezet központi bizottságának alelnöke, Vang Ji kínai külügyminiszter és Musza Abu Marzuk, a Hamász terrorszervezet vezető tisztviselője Pekingben, 2024. július 23-án. Foto: TASR/AP/Pedro Pardo

Közös megállapodást írtak alá Kínában 14 palesztin csoport, köztük a Hamász és a Fatah képviselői, a „megosztottság megszüntetéséről és a palesztin egység megerősítéséről”.

Emellett ígéretet tettek egy „ideiglenes nemzeti egységkormány alakítására, mely a gázai övezeti háború után az összes palesztin terület felett rendelkezik majd“.

De mit is jelent ez pontosan, és milyen jövőt kínálhat a két rivális csoport, a Fatah és a Hamász a palesztin lakosok számára? Erről kérdezte Kovács Attila iszlamológust, a pozsonyi Comenius Egyetem összehasonlító vallástörténeti tanszékének docensét, egyben a brünni Masaryk Egyetem Szociális Antropológiai Tanszékének óraadó tanárát Bábel Ivett a szerdai Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban