Na hlavný obsah

A kassai érsek rámutatott az egyháznak a társadalomban betöltött pótolhatatlan szerepére

A Nyitrán bemutatott cirill-metód nemzeti zarándoklat szentmiséjén mutatott rá erre Mons. Bernard Bober.

A kassai érsek rámutatott az egyháznak a társadalomban betöltött pótolhatatlan szerepére
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Délelőtt Nyitrán mutatták be a cirill-metód nemzeti zarándoklat szentmiséjét, amelyet Mons. Bernard Bober kassai érsek celebrált. Mások mellett részt vesz rajra Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő is. Az érsek a több százas tömeg előtt rámutatott az egyháznak a társadalomban betöltött pótolhatatlan szerepére, amely a járvány és az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó menekültválság idején teljes mértékben megnyilvánult.

Felrótta a mindenkori világi hatalomnak, különösen Európában, hogy az nem áll ki az egyház szolgálatai mellett, amelynek munkáját megvetéssel és iróniával szemléli. Felhívta az állam képviselőit, hogy a jövőben soha többé ne mondják egyszerű tömegrendezvénynek az istentiszteletet, hogy soha ne térhessen vissza a vallási szertartások általános tilalma, ahogyan az a járvány bevezetésekor is történt.

Más, szekulárisabb országokban sem tették ezt – fogalmazott. A vallási élet gyakorlásának lehetősége, még ha szükséges megszorításokkal is, az alapvető emberi jogok és szabadságjogok közé tartozik“ – mutatott rá Bernard Bober kassai érsek. Hozzátéve, az istentisztelet több, mint kultúra.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban