Na hlavný obsah

Macron időhúzásra játszik a francia nemzetgyűlésben

A francia nemzetgyűlésben többséget szerzett pártok az új miniszterelnök személyét keresik, inkább kevesebb sikerrel, viszont csütörtök este az elnöknek Emmanuel Macronnak sikerült megtartania az elnöki pozíciót betöltő jelöltjét.

Macron időhúzásra játszik a francia nemzetgyűlésben
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Gabriel Attal (j) francia miniszterelnök. Foto: TASR/AP/Michel Euler

A francia parlamenti választások július hetedikén lezajlott második fordulója után kialakult helyzetet látva Európa legtöbb országában fellélegeztek, hogy a gallok nem fordultak a le peni szélsőjobb irányába legalább is teljesen és a helyszíni tudósítások is legtöbbször a „megkönnyebbülés“ kifejezéssel nyugtázták a választások eredményét.

Ez az érzület viszont úgy tűnik nem tartott ki sokáig: a kedden lemondott miniszterelnök Gabriel Attal után – aki egyébként tovább marad ügyvivő kormányfőként – a választásokon győztes, egymással civakodó baloldali tömörülés nem tud megegyezni egy közös miniszterelnök személyében.

Hogyan tovább Franciaország? Erről kérdezte Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértőt, politológust a franciapolitika.com blog házigazdáját Kálmán Norbert a pénteki Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban