Na hlavný obsah

Emmanuel Macron megakadályozta a szélsőjobb győzelmét, Franciaországot azonban bizonytalanságba döntötte

A baloldali pártok szövetsége végzett az élen az előrehozott választáson. Elképzelhető, hogy kormányozhatatlan lesz a nemzetgyűlés mert senki nem szerzett abszolút többséget.

Emmanuel Macron megakadályozta a szélsőjobb győzelmét, Franciaországot azonban bizonytalanságba döntötte
Emmanuel Macron leadja a szavazatát július 7-én a francia parlamenti választások második fordulójában. Foto: TASR/AP/Mohammed Badra

Miután az európai parlamenti választást vereséggel zárták, a szélsőjobb pedig egyre inkább erősödni kezdett Emmanuel Macron francia elnök feloszlatta a törvényhozás alsóházát, és előrehozott választásokat írt ki.

A voksolás első fordulója után úgy tűnt, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésnek állhat a zászló.

Ellenfeleik példátlanul gyors taktikai váltása azonban sikeresen visszaszorította törekvéseiket, így harmadikként zártak.

Az élen a baloldali pártok szövetsége végzett, és bár a Macron elnök körül tömörülők komoly veszteségeket szenvedtek, a felmérések által jósolt bukás elmaradt, az általuk megszerzett szavazatmennyiség ugyanis a második helyre volt elég.

A nemzetgyűlésben így a francia társadalom törésvonalait leképezve három nagy blokk alakult ki, abszolút többséget azonban senki nem szerzett. Ez nehéz alkukat és elhúzódó politikai válságot vetít előre.

Mi vár Franciaországra azután, hogy az előrehozott választásban senki nem szerzett abszolút többséget? Erről kérdezte Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértőt, a franciapolitika.com blog házigazdáját Tilajcsík Dóra a keddi Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban