Na hlavný obsah

Karsai Péter: Dani közelsége és példája sok-sok energiát ad

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász aktív eutanáziáért benyújtott beadványát első körben elutasította a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Karsai Péter: Dani közelsége és példája sok-sok energiát ad
Foto: Partizán

„Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem és szembesültem a rideg valóságommal” ezekkel a szavakkal kezdte felszólalását a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán Karsai Dániel még novemberben abban a perben, amit a választás szabadságáért indított, azért hogy adott esetben maga dönthessen az élete végéről.

Lassan két éve már, hogy a gyógyíthatatlan, idővel teljes bénulással és fulladással járó ALS nevű betegséggel diagnosztizálták a most negyvenhét éves ügyvédet és alkotmányjogászt. Nem is olyan régen még ötezer méternél magasabb hegyeket is megmászott, aktívan futballozott és a küzdősportokban is jeleskedett, mostanra azonban már 24 órás ápolásra szorul.

Bár az aktív eutanáziáért benyújtott beadványát első körben elutasították, ügye nagy társadalmi visszhangot keltett, ami őt és családját a megpróbáltatások közepette is bizakodással tölt el.

Küzdelmében legfőbb társa és támasza testvére, Karsai Péter, vele beszélgetett Rácz Vince.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban