Na hlavný obsah

A parlament megszavazta az STVR-ről szóló törvényt

Ľuboš Machaj szerint ez egy fekete nap a független közszolgálati tér számára

A parlament megszavazta az STVR-ről szóló törvényt
Foto: TASR/Jaroslav Novák

A parlament csütörtök este megszavazta a Szlovák Rádióról és Televízióról szóló törvényt. Ennek értelmében a jelenlegi RTVS megszűnik, és egy új intézmény jön létre. Vezérigazgatóját egy kilenctagú tanács választja majd meg, melynek négy tagját a kulturális minisztérium, a többit a parlament jelöli.

A törvényt 78 képviselő támogatta, a szavazás során az ellenzéki képiselők nem tartózkodtak az ülésteremben. Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter a szavazás után azt mondta, a koalíció törvényesen járt el, és nem igaz, hogy a törvény veszélyeztetné a demokráciát. Amennyiben az államfő aláírja a jogszabályt, az július elsején lép érvénybe.

Az RTVS vezetősége tiszteletben tartja a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló törvény elfogadását, de azt a közszolgálatiság elleni lépésként értékeli. Olvasható az RTVS vezetőségének állásfoglalásában.

„Ez egy fekete nap a szlovákiai független közszolgálati tér számára, és fekete nap a szlovákiai polgári társadalom számára is „- nyilatkozta Ľuboš Machaj, az RTVS jelenlegi vezérigazgatója.

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény miatt. „A parlament végérvényesen megszüntette a szabad közszolgálati médiumot, az RTVS-t, amit július elsejétől egy engedelmes és szelíd STVR helyettesít,“ jelentette ki Michal Šimečka pártelnök.

A KDH képviselője, Jozef Hajko pedig azt mondta, a törvény elfogadása is bizonyítja, hogy a kormány el akarja foglalni azokat az intézményket, amelyek kitizálhatnák őt. Emllett arra szólította fel Peter Pellegrini államfőt, hogy ne írja alá a törvényt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban