Na hlavný obsah

Ismételt beiktatását követően Kínába vezetett Vlagyimir Putyin orosz elnök első külföldi útja

Hszi Csin-ping kínai elnök szinte még ki sem heverte európai körútját, csütörtökön már az ötödik ciklusát megkezdő orosz államfőt fogadta.

Ismételt beiktatását követően Kínába vezetett Vlagyimir Putyin orosz elnök első külföldi útja
Vlagyimir Putyin (b) orosz elnök és Hszi-Csing Ping a a Kínai Kommunista Párt főtitkára Pekingben, 2024. május 16-án. Foto: TASR/AP/Sputnik/Alexander Ryumin,

Miután Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt vezetője a múlt héten Emmanuel Macron francia elnökkel, Aleksander Vučić szerb államfővel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is egyeztetett európai körútja alkalmával, hazatérését követően alig néhány nappal, egészen pontosan tegnap, már a régi-új orosz elnököt Vlagyimir Putyint fogadta Pekingben.

Ez Putyin első külföldi látogatása azóta, hogy megkezdte ötödik ciklusát. A két vezető napirendjén az ukrajnai helyzet mellett az ehhez szorosan kapcsolódó energetikai és gazdasági kérdések is szerepeltek.

Milyen jelenőséggel bír Vlagyimir Putyin kínai látogatása? Erről kérdezte Tálas Pétert, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársát Tilajcsík Dóra a pénteki Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban