Na hlavný obsah

Ligeti György, avagy az újdonság bűvöletében

Bár emigrációban élte le az élete jó részét, utónevét végig magyarul használta, nem vált George-dzsá vagy Georggá, megtartotta a nyugati világban nyelvtörőként hangzó nevét, pedig nem volt konfliktusmentes a viszonya elsőként választott hazájával Ligeti Györgynek.

Ligeti György, avagy az újdonság bűvöletében
Foto: wikipedia

Az Erdélyben született zeneszerző a második világháborút követően települt át Magyarországra, ahonnan az 1956-os forradalom leverésekor távozott Nyugatra, végül Ausztriában lelte meg honát. A kortárs zene élvonalába tartozó kutató szellemű komponista szinte darabról darabra új zenei nyelvet próbált ki. Avantgárd alkotóként mindvégig az újdonság bűvöletében élt.

Sajátos hangzásképű kompozíciói azok számára is ismerősek lehetnek, akik előtt kevéssé ismert az életműve vagy talán még sose hallottak Ligetiről, Stanley Kubrick híres filmjéhez, 2001 Űrodüsszeia című sci-fijéhez ugyanis az ő darabjaiból használt fel passzusokat, igaz, Ligeti ezáltal úgy válhatott filmzeneszerzővé, hogy tudomása se volt róla, miután a neves rendező a tudta nélkül használta fel filmjéhez a neki tetsző szerzeményeket.

Ligeti művészetét nem feltétlenül könnyű befogadni, sokszor a vájtfülűeket is próbára teszi, viszont a korszak egyik legkísérletezőbb zenei szellemeként méltán tartják számon a 20. század legjelentősebb zeneszerzői között.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban