Na hlavný obsah

A Harry Potter szerzője a szólásszabadságot félti

Alig várom, hogy letartóztassanak, üzente meg a skót rendőröknek a Harry Potter könyvek világhírű írója.

Foto: SITA

Az eset előzménye, hogy J.K. Rowling mély felháborodásának adott hangot egy új skóciai törvény miatt, amely a korábbiaknál szigorúbban – akár 7 éves szabadságvesztéssel – bünteti a védett csoportok elleni gyűlöletkeltést, amely gyakorlatilag bűncselekményként kezeli, ha valaki kor, fogyatékosság, vallás, szexuális irányultság, transznemű identitás vagy interszexualitás miatt „kelt gyűlöletet”.

A sztárszerző, aki korábban többször tett sokak által transzfóbnak tartott kijelentéseket, posztokban fejezte ki ellenszenvét a jogszabállyal szemben, amely szerinte a szólásszabadság végét jelenti azzal, hogy kriminalizálja azokat, akik transznemű nőket férfinak mernek nevezni.

Rowling szerint lényegében a transz emberek efféle támogatása ütközik a női jogok tiszteletben tartásával és védelmével. Genderkritikus bejegyzését további, transzellenes posztokkal is megtoldotta, szándékosan provokálva a hatóságokat, hogy járjanak el vele szemben. Ez azonban nem történt meg: a rendőrség egyszerűen megüzente, az írónő megnyilvánulásai nem minősülnek bűncselekménynek. Itt tart az ügy, amelytől hangos most a brit közélet.

A részletekről a Pátria Rádió londoni tudósítóját, Tóth Vali újságírót Rácz Vince kérdezte.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban