Na hlavný obsah

Közvélemény-kutatás készült az EP-választásokról: Továbbra is életképes az EU-párti nagykoalíció?

A radikális jobboldali erők térnyerése és a zöldek összeomlása nem változtathatja meg az európai parlementi erőviszonyokat - derül ki a Euronews által felmérésből.

Közvélemény-kutatás készült az EP-választásokról: Továbbra is életképes az EU-párti nagykoalíció?
Foto: TASR/AP/Jean-Francois Badias

Bár Szlovákiában egyelőre az elnökválasztás kétfordulós maratonja sem zárult le, Európa már az uniós törvényhozás várható összetételével foglalkozik. 2024. június 6-9 között megrendezendő választás a világ egyik legnagyobb demokratikus eseménye lesz, közel 400 millió szavazó részvételével.

Egy közelmútban nyilvánosságra hozott felmérés szerint a szélsőjobboldal támogatottsága valószínűleg növekedni fog a következő Európai Parlamentben, de az Európa-barát pártok még mindig a mandátumok 63%-ával fognak rendelkezni.

720 tagú uniós törvényhozás pontos összetétele természetesen csak a választás után derül ki, de már most sok szó esik arról, mennyire változtathatja meg a választás kimenetele az európai parlamenti erőviszonyokat? Többek között ezt kérdezte Techet Péter külpolitikai szakértőtől, a bécsi székhelyű Duna-régió és Közép-Európa Intézet kutatójától Juhász László a keddi Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban