Na hlavný obsah

Alkotmányba foglalta Franciaország az abortuszhoz való jogot

Már múlt hét szerdán elfogadta a francia törvényhozás felsőháza, a szenátus azt a törvénytervezetet, ami az alkotmányba emelné a nők abortuszhoz való jogát.

Alkotmányba foglalta Franciaország az abortuszhoz való jogot
Foto: TASR/AB

A végső döntést azonban az alsó- és felsőház együttes ülése hozta meg tegnap a versailles-i kastélyban, ahol 780:72 arányban győztek a támogatók – írja a Sky News. Gabriel Attal miniszterelnök így fogalmazott az eseményen: „Üzenetet küldünk minden nőnek: a testetek hozzátok tartozik, és senki sem dönthet helyettetek.”

Miután az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 2022-ben hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jogot garantáló 50 éves ítéletet, Európában is sokasodni kezdtek a terhességmegszakítás szigorítását szorgalmazó hangok.

Emiatt Emmanuel Macron francia elnök tavaly, a nemzetközi nőnap alkalmából ígéretet tett, hogy kiáll a hölgyek védelme mellett, és mielőbb sort kerítenek az alkotmány módosítására, hogy a nők továbbra is szabadon rendelkezhessenek a saját testük felett. Ez a fogadalom pedig hétfőn koraeste hivatalosan is teljesült, ugyanis a parlament Versailles-i palotában tartott közös ülésen áldását adta a tervre.

A döntést Franciaország-szerte ünneplés követte, a nőjogi szervezetek üdvözölték az alkotmánymódosítást. Azért is fontos mérföldkő ez, mert több ország, többek közt az Egyesült Államok az ellenkező irányba halad.(telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban