Na hlavný obsah

Az EP elnöke megemlékezett Ján Kuciakról megölésének hatodik évfordulóján

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is megemlékezett Ján Kuciakról és Martina Kušnírováról megölésük hatodik évfordulóján. Az EP elnöke a közösségi hálón emlékeztetett, hogy az Európai Parlament „igazságot, igazságszolgáltatást és felelősségre vonást” ígért a két meggyilkolt fiatal családjának.

Az EP elnöke megemlékezett Ján Kuciakról megölésének hatodik évfordulóján
Roberta Metsola Foto: SITA/AP/Jean-Francois Badias

„Ma is ez a kötelezettségünk, védeni az újságírókat, a sajtószabadságot, harcolni a demokráciáért” – jelentette ki Roberta Metsola. Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én ölték meg nagymácsédi házukban.

Az ügyben három jogerős ítélet született, a gyilkosság végrehajtóit, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást 25 év szabadságvesztésre ítélték, Andruskó Zoltánt 15 év szabadságvesztésre. Bár a gyilkos és a segítői már megkapták büntetésüket, a gyilkosság fő megrendelőjének bűnösségét még nem sikerült bebizonyítani.

Szerdán 26 szlovákiai és 9 külföldi városban leszenk megemlékező tüntetéstk tüntetések Igazságos Szlovákiáért jelszóval. A megmozdulások szervezője a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom, amely szerint, az újságírók még most, hat évvel Ján Kuciak meggyilkolása után is a politikusok nyílt támadásaival szembesülnek.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban