Na hlavný obsah

Chip az agyban: a telepátia még sci-fi, de kerekesszék, robotvégtag már irányítható pusztán gondolattal

Elon Musk megamilliárdos techvezér nemrég bejelentette, emberi agyba ültették a neurotechnológiai cége, a Neuralink implantátumát.

Chip az agyban: a telepátia még sci-fi, de kerekesszék, robotvégtag már irányítható pusztán gondolattal
Foto: Freepik

A vezeték nélküli chip lényegében egy érme nagyságú eszköz, amely képes leolvasni az idegsejtek aktivitását és azt továbbítani egy vevőegységnek. Ezáltal tulajdonképpen kapcsolat jön létre a páciens agya és egy computer között.

Az ilyen és ehhez hasonló – szaknyelven interface-nek nevezett – kvázi agyolvasó technológia lehetővé teheti, hogy az ember pusztán a gondolataival irányítson egy telefont vagy számítógépet, vagy rajtuk keresztül akár más eszközt, mondjuk végtagprotézist, robotkart vagy kerekesszéket. Az agyi jel beszéddé és szöveggé is alakítható.

Az elsődleges cél a nagyon súlyos betegségekkel küzdő, végtagbénult emberek megsegítése, a különféle neurológiai problémák leküzdése. A techmilliárdos nevével fémjelzett neurotechnológiai kezdeményezés nem az egyedüli, már jó két évtizede zajlanak ilyen típusú emberi BCI-kutatások, amelyek során elektródákat ültetnek be az agyszövetbe.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban