Na hlavný obsah

Amennyiben a Hamasz pár héten belül nem engedi szabadon a z izraeli túszokat Izrael Rafah városa ellen is támadást indít

Amennyiben a Hamász nem engedi el a még fogságban maradt túszait, Izrael nagyszabású katonai műveletet indít a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa ellen.

Amennyiben a Hamasz pár héten belül nem engedi szabadon a z izraeli túszokat Izrael Rafah városa ellen is támadást indít
Izraeli tank a Gázai Övezet határánál 2024. január 1-én. Foto: SITA/AP

A folyamatos támadás alatt tartott Gázai övezet 1,7 milliós lakosságának döntő többsége Rafah városába menekült. Az izraeli háborús kabinet nyilatkozata alapján, amennyiben a muszlim ramadán kezdetéig nem térnek haza az izraeli túszok, minden fronton folytatódnak a műveletek, beleértve Rafah városát is.

Számos ország kormánya, valamint több humanitárius szervezetek felszólította Izraelt, hogy a várható humanitárius katasztrófára való tekintettel álljon el a Rafah elleni katonai műveletek tervétől, Benjámín Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban kitart amellett, hogy az egyébként rengeteg civil áldozattal járó háború nem fejeződhet be Rafah „megtisztítása” nélkül. Beni Ganc kiemelte, hogy a tervezett offenzíva során Izrael végig kommunikációt folytat majd az Egyesült Államokkal és Egyiptommal a civil áldozatok minimalizálása érdekében.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban