Na hlavný obsah

Az izraeli hadsereg légicsapás-sorozatot indított Libanon ellen

Az izraeli hadsereg szerdán bejelentette, hogy légicsapás-sorozatot indított Libanon ellen, ráerősítve ezzel a két ország közötti lehetséges háborútól való félelmekre.

Az izraeli hadsereg légicsapás-sorozatot indított Libanon ellen
Orosz rakéták. Foto: TASR/AP

Az izraeli hadsereg közleménye néhány órával azután érkezett, hogy Libanonból rakétatámadás érte az észak-izraeli Szafed városát, amelyben egy nő meghalt, hét másik pedig kórházba került. Egyelőre nem világos, hogy ki hajtotta végre a támadást, de az ilyen jellegű támadásokat általában a libanoni síita, Irán-barát Hezbollah militáns mozgalomnak tulajdonítják.

Az izraeli-libanoni határon az Izrael és a Hamász palesztin militáns mozgalom közötti háború október 7-i kitörése óta rendszeresen történnek támadások. Ez a helyzet legsúlyosabb eszkalációja a térségben a 2006-os izraeli-libanoni háború óta.

Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér kedden azt mondta, hogy a Dél-Libanonból indított támadások megszűnnek, ha Izrael offenzívája véget ér a Gázai övezetben, és tűzszünet jön létre a Hamász és Izrael között. „Ha Izrael kiszélesíti a konfrontációt, mi is ezt fogjuk tenni“ – figyelmeztetett Naszrallah.

(tasr, afp)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban