Na hlavný obsah

Netanjahu biztonságos átjárást ígér a civileknek Rafah elhagyásához

Izrael biztonságos átjárást biztosít a civileknek a Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városának megtámadása előtt. Ezt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelentette ki az amerikai ABC News televíziónak adott, vasárnap megjelenő interjújában. Egyúttal elutasította azokat a félelmeket, hogy "katasztrófát" okozna Rafahban egy izraeli támadás.

Netanjahu biztonságos átjárást ígér a civileknek Rafah elhagyásához
Benjamin Netanjahu Foto: SITA/AP

Rafahban több mint egymillió palesztin lakik, az esetleges széles körű vérontástól való félelmek ellenére Netanjahu az interjúban azt mondta, hogy az offenzíva kulcsfontosságú a Hamász palesztin militáns mozgalom megsemmisítéséhez.

Arra a kérdésre, hogy szerinte hová kellene a palesztinoknak Rafahból menniük, Netanjahu azt válaszolta, hogy a terv kidolgozása még folyamatban van.

A Hamász figyelmeztette Izraelt, hogy egy esetleges katonai művelet indítása Rafah városában veszélyeztetné a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat.

Egyiptom pedig azzal fenyegetőzik, hogy ez esetben felfüggeszti az 1978-as békemegállapodásokat. A térségben zajló harcok a palesztin területre irányuló segélyszállítmányok egyik fő útvonalának lezárását okozhatják – közölték.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban