Na hlavný obsah

Komoly kihívást jelentenek az internetes csalások

Iszonyatos méreteket ölt az internetes csalások szám, szinte naponta lopják meg az embereket több ezer vagy tízezer euróval.

Komoly kihívást jelentenek az internetes csalások
Foto: Adobe Stock

A megvezetés formája változatos, olykor még a legmegfontoltabbakat is kifoszthatják. A csalók több oldalról is biztosítják magukat, a nyomozati szálak legtöbbször külföldre vezetnek a bűnözők után, ahol már sokkal nehezebben lehet felderíteni a csalók kilétét és még az is a bűnözők kezére játszik, hogy az átvert emberek rettentően szégyellik, hogy behúzták őket a csőbe és nem tesznek inkább feljelentést, bármennyit is vesztettek.

Ha mindez nem lenne elég, a rendőrség az ilyen ügyek felderítésekor figyelembe veszi az áldozat óvatos hozzáállásának mértékét, vagyis inkább annak hiányát. A szlovák szakzsargon ezt miera opatrnostinak hívja, ami annyit tesz, hogy ha az átvert áldozat nem járt el körültekintően a pénzügyi ügylet során, amivel később átverték, vagyis nem nézte meg, hogy milyen céggel van dolga, kinek is utalna pénzt, vagy kivel osztott meg bizalmas banki adatokat, akkor a rendőrség bár felveszi a feljelentést, de elutasítja azt.

Hasonlóképpen járnak el a bankok is. Ha felelőtlenül, óvatlanul megadjuk adatainkat idegeneknek akkor csak magunkra vethetünk.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban