Na hlavný obsah

Hírességek politikai foglyok eltűnésével vádolják Lukasenkát

Tizenhárom világszerte ismert személy csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amelyben Aljakszandr Lukasenkát vádolják a Fehéroroszországban eltűnt politikai foglyok ügyében. Az aláírók közt Salman Rushdie vagy Margaret Atwood világhírű írók is megtalálhatók.

Margaret Atwood
Foto: SITA/AP/Alastair Grant

A legutóbbi, 2020 augusztusában tartott fehéroroszországi választás tömeges felháborodást váltott ki mind az országon belül, mind nemzetközi szinten, mivel nagy valószínűséggel csak meghamisított eredmények alapján kapta Aljakszandr Lukasenka a szavazatok több, mint 80 százalékát.

Az elnökválasztás valódi, nemzetközileg is elismert győztese a külföldre menekülni kényszerülő ellenzéki vezető Szvjatlana Cihanovszkaja, aki bebörtönzött férje helyett indult a 2020-as választásokon, akinek hollétéről és állapotáról a választások óta nem tudni semmit.

Szintén bizonytalan az állapota Marija Kalesznyikava bebörtönzött ellenzéki vezetőnek, akiről az utolsó ismert információ, hogy sürgős és kockázatos műtétre van szüksége.

A nyílt levélben az említett személyek mellett a világhíreségek sok olyan politikai fogolyról is megemlékeznek, akik nyíltan ellenezték a Lukasenka rezsimet, jelenleg pedig eltűntként vannak számontartva.

Emberjogi aktivisták tucatjai vádolják a fehérorosz elnököt emberiség elleni bűncselekményekkel, hiszen a választások utáni tüntetések során többen meghaltak, az állami hatóságok által letartóztatottak száma pedig a 10 ezret is meghaladja.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban