Na hlavný obsah

Hegyek szívében

Egy hegymászó tragédiája vagy példamutatása? Suhajda Szilárd nevét az is megjegyezte az elmúlt napokban, aki nem sokat tudott a hegymászásról, mégis véleménye úgy tűnik mindenkinek van. Kovács Zoltán ´Kovival´, a VándorLáss PT alapítójával Gasparík Maja beszélgetett a Nappali keddi adásában egyebek mellett a történtekről, tévhitekről és arról, hogy külső szemlélőként mi lenne a feladatunk.

Foto: Tashi Sherpa/AP

Szilárd a Csomolungma, vagy ismertebb nevén a Mount Everest célozta meg utolsó útján. A tervek szerint ún. alpin stílusban tervezte végrehajtani a csúcstámadást, ez azt jelenti, hogy oxigénpalack és a mászását segítő serpák nélkül vágott neki a csúcsnak. Korábban egyetlen magyar hegymászó sem volt képes erre a teljesítményre.

Május 24-én szerda délelőtt még bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból, és úgy tűnt, a 8848 méteres csúcsot akár 3-4 óra alatt elérheti, azonban megszakadt vele a rádiókapcsolat. Utána már csak 8795 méternél, a Hillary-lépcső magasságánál jelzett a nyomkövetője.

Május 26-án pénteken reggel mentőexpedíció indult el, hogy lehozzák Suhajda Szilárdot a Mount Everest 8750 méteres magasságából. Erre azonban sajnos már nem került sor. A hegymászó sátrában azonban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, de Suhajda Szilárdot hiába keresték, nem találták meg.

Kovács Zoltán ´Kovi´

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Keddi Nappali rovatban