Na hlavný obsah

SaS: A szülői nyugdíj sérti az általános adatvédelmi rendeletet, Szlovákiát akár 20 millió eurós pénzbírsággal sújthatják

Az SaS-nek nem tetszik, hogy a szülői nyugdíj kapcsán ismertté válik az érintett szülők gyermekeinek bére, ezért a szülői nyugdíj folyósításával összefüggésben a Szlovák Köztársaság Személyi Adatvédelmi Hivatalához fordult az általános adatvédelmi irányelv, a GDPR esetleges megsértése miatt.

Peter Cmorej
Foto: TASR

A személyes adatok védelméhez fűződő jogok a gyermekek bérének közzététele általi megsértése, végső soron akár 20 millió eurós pénzbírsággal sújthatja Szlovákiát – közölte május 26-án, pénteken az SaS.

„Az elmúlt napokban több történet kering arról, hogy egész családok beszélnek gyermekeik és testvéreik fizetésének összegéről. Ráadásul egyesek információkat szereznek élettársuk házasságon kívüli gyermekéről, mások kétségek közt vannak, hogy vajon a gyerekük tagadta-e meg tőlük a szülői nyugdíjat, vagy csupán a Szociális Biztosító (SP) vétett hibát” – mutatott rá Peter Cmorej, az SaS parlamenti képviselője. Hozzátette: a fizetési információkhoz a gyermek szülője mellett a szülő jelenlegi élettársa is hozzáférhet, aki nem kell, hogy a gyermek második szülője legyen.

Az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint a munkabér személyes adat, ezért a személyes adatok védelméről szóló rendelet hatálya alá esik. Cmorej rámutatott: pártja információi szerint az érintett állampolgárok, nem vagyoni kár megtérítése miatt, tömeges pert készítenek elő a Szlovák Köztársasággal szemben.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban