Na hlavný obsah

Az ENSZ 2,4 milliárd dollár felajánlást kapott az Afrika Szarván élő emberek segélyezéséhez

Az ENSZ közel két és fél milliárd dollár értékű felajánlást kapott a Szomália, Etiópia és Kenya alkotta térségben élő, mintegy 32 millió ember segélyezéséhez. Azonban az adományok összege így sem érte el a világszervezet által az Afrika szarván lévő három ország humanitárius segélyezésére kért 7 milliárd dollárt.

Az ENSZ 2,4 milliárd dollár felajánlást kapott az  Afrika Szarván élő emberek segélyezéséhez
illusztrációs fotó Foto: TASR

Az ENSZ szerint a szóban forgó térségben alakult ki a világ egyik legsúlyosabb éghajlati válsághelyzete. „Az Afrika Szarván élő emberek elviselhetetlen árat fizetnek a kialakult éghajlati válsághelyzet miatt, amelyről nem tehetnek ” – mondta az ENSZ főtitkára, António Guterres a világszervezet New York-i donorkonferenciáján szerdán.

Kifejtette: a térségben „válság hátán válság fenyegeti az emberek millióinak életét és megélhetését: a leghosszabb aszály, az évekig tartó konfliktusok és bizonytalanság után tömeges elvándorlás, az élelmiszerárak ugrásszerű emelkedése”.

Az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) felmérése szerint tavaly csak a szomáliai aszály miatt mintegy 40 000 ember vesztette életét, és ennek fele ötévesnél kisebb gyermek volt – mondta Guterres.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban