Na hlavný obsah

Soron kívül emelkedik a nyugdíj és a GYES

Már az idei évben nyugdíjvalorizálásra kerül sor, illetve augusztustól a gyermekgondozási segély is emelkedik.

A Szociális Biztosító (SP) elektronikus számlát fog vezetni a majdani nyugdíjasok számára és tájékoztatja őket, mekkora nyugdíjra számíthatnak.

A parlament május 23-án, kedden több módosítással jóváhagyta a Sme rodina képviselői által előterjesztett, a szociális biztosításról szóló törvény módosítását.

A gyermekgondozási segély Petra Krištúfková (Sme rodina) módosító javaslatának elfogadását követően már 2023. augusztus 1-től soron kívül úgy emelkedik, ahogy a szokásos valorizálás mértékében emelkedett volna 2024. január 1-től. Januárban nem lesz további emelés. A korábban dolgozó szülő 473,30 euró gyermekgondozási segélyt kap, a korábban nem dolgozó szülő 345,20 eurót.

A végszavazásnál a parlament támogatta Erik Tomáš (frakció nélküli képviselő) javaslatát, hogy már július 1-től lehessen valorizálni a nyugdíjakat. Az eddig érvényes szabályozás szerint erre csak 2024. január 1-től kerülhetett volna sor. Abban az esetben lesz soron kívüli nyugdíjemelés, ha az összesített nyugdíjas infláció meghaladja az 5%-ot. Szintén emelkednek egyes baleseti járadékok. A hagyományos év eleji valorizálásnál számításba veszik a soron kívüli emelést.

A Sme rodina javaslatára a Szociális Biztosító elektronikus számlát fog vezetni a biztosítottak eddigi egyéni számlái helyett. Továbbra is mód lesz a levélben való érintkezésre a hivatallal, ha az ügyfél erre tart igényt.

A Szociális Biztosító köteles lesz tájékoztatni ügyfeleit a majdani nyugdíjuk várható nagyságáról, továbbá azokról a változókról, amelyek befolyásolják a nyugdíja mértékét. Mivel ezek egy része a biztosított döntésétől és korától is függ, tájékoztatást kell kapnia arról, mire számíthat, ha az egyik vagy másik lehetőséget választja. A nyugdíjpénztárak kötelesek lesznek tájékoztatni a Szociális Biztosítót az ügyfél születési száma alapján arról, hogy mennyi nyugdíjra számíthat a második nyugdíjpillérből.

A nyugdíjasok szülői bónusza kapcsán a parlament elfogadta azt a módosítást, hogy a juttatás a rendőrök és hivatásos katonák szüleinek is járjon, de ezt írásban kell kérnie a rendőrség és a hadsereg állományi tagjainak.

Peter Kremský (OĽaNO) javaslatát is megszavazta a parlament, így a Szociális Biztosító nemcsak azoknak a listáját teszi közzé, akiknek elmaradásuk van a járulékok befizetésében, hanem azoknak a munkaadóknak a listáját is, akik elmulasztották teljesíteni a befizetési kötelezettségeiket. Ha a munkaadó felkerül erre a listára, akkor 14 napon belül köteles lesz értesíteni erről az alkalmazottait.

A módosítások 2023. július 1-től lépnek hatályba.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban