Na hlavný obsah

Megkezdődött az árvíz utáni helyreállítás Olaszországban

A tűzoltóság szóvivője szerint több száz területen kell földcsuszamlástól tartani.

Megkezdődött az árvíz utáni helyreállítás Olaszországban
Olasz árvizek Foto: MTI, portfolio.hu

Már tetőztek a folyók és kezdenek visszatérni medrükbe, de továbbra is nagyon kritikus a helyzet az árvíz sújtotta olasz régiókban.

A tűzoltóság szóvivője szerint több száz területen kell földcsuszamlástól tartani.

A házakból és pincékből folyamatosan szivattyúzzák a vizet, de az iszap mindenütt nagyon nagy gondokat okoz.

Emilia-Romagna régió néhány térségében még hétfő kora délutánig meghosszabbították a legmagasabb szintű, vörös riasztást. Ezt a vidéket sújtotta a leginkább a hatalmas árvíz, amilyet évszázadok óta nem tapasztaltak Olaszországban. Ravennában és térségében változatlanul teljes a készültség, az oktatási intézmények hétfőn is zárva maradtak.

Miután helikopterről felmérte a helyzetet, az olasz miniszterelnök közölte, hogy a keddi kormányülésen határoznak a sürgősségi támogatás első részletéről. Giorgia Meloni a legtöbb kárt elszenvedő városokat, Forlit, Faenzát és Ravennát kereste fel, és egyeztetett a legsürgősebb intézkedésekről.

Olaszország északkeleti részén 36 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat az elmúlt napok súlyos áradásai miatt, és közülük még csak 10 ezren tudtak hazatérni. Emilia-Romangna régióban másfél nap leforgása alatt annyi eső esett, amennyi máskor fél év alatt szokott. A természeti csapás 14 ember életét követelte.

A természeti csapás miatt 300 út vált járhatatlanná, a tűzoltókat 4 ezer esetben kellett a mentéshez bevetni. A vonatforgalmat még nem tudták teljesen helyreállítani.

A hatóságok óva intették a lakosságot és a máshonnan érkezőket attól, hogy megközelítsék az elárasztott területeket, és arra kérte őket, hogy hagyják szabadon az utakat a mentők előtt.

Faenzában az ár elsodorta a temető egy részét. Cervia területén a medréből kilépett Savia-folyó több mint nyolcszáz hektáron elárasztotta az ország egyik legismertebb sótelepét, amely a Vatikánt is ellátja.

A Coldiretti termelői szervezet adatai szerint még kétszázötvenezer tenyészállat vár mentésre, az elpusztított gyümölcsösök újratelepítéséhez legalább négy év kell, és negyvenötezerre teszik az árvízben tönkrement méhkaptárok számát. (hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban