Na hlavný obsah

Thaiföld: Jelentős győzelmet aratott a demokrata ellenzék a választásokon

Pita Limdzsaroenrat, thaiföldi ellenzéki vezető, május 15-én, hétfőn bejelentette, hogy készen áll arra, hogy miniszterelnök legyen. Új, demokráciapárti Előre pártja kapta a legtöbb szavazatot.

Pita Limdzsaroenrat 2023. május 15-én.
Foto: SITA/AP

Pita Limdzsaroenrat thaiföldi ellenzéki vezető újságíróknak elmondta, hogy koalícióra törekszik majd 5 másik párttal, köztük a Thaiföldért nevű párttal (Pchak Pchua Thai, PTP), amely a második legtöbb szavazatot gyűjtötte be.

A thaiföldi választók a május 14-i, vasárnapi parlamenti választásokon ezzel egyértelműen elutasították Prajuth Csan-ocsa miniszterelnök csaknem egy évtizede hatalmon lévő, a hadsereg által támogatott kormányát, és a két legnagyobb demokráciapárti ellenzéki pártot részesítették előnyben.

A választás győztese viszont nem jogosult automatikusan kormányt alakítani, mivel a parlamentre vonatkozó törvényeket a 2014-es puccs után a hadsereg dolgozta ki. Ezek alapján a parlament alsó- és felsőházának együttes ülése júliusban választja meg a miniszterelnököt, aki megalakítja az új kormányt.

Ezt a folyamatot azonban sokan nem tartják demokratikusnak, mivel a szenátorok nem választás útján jutottak a pozíciójukhoz, hanem a katonoság által

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban