Na hlavný obsah

Zelenszkij telefonon beszélt a kínai elnökkel

A sajtó értesülései szerint a a kínai elnök ígéretét tette, hogy küld Ukrajnába egy különleges kormányzati képviselőt, aki konzultációkat folytat az ukrajnai háború rendezésével kapcsolatban

Zelenszkij telefonon beszélt a kínai elnökkel
Foto: TASR/AP

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerdán telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. „Úgy gondolom, hogy ez a telefonhívás … erőteljes lökést ad kétoldalú kapcsolataink fejlődéséhez“ – írta Zelenszkij a Twitteren.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Hszinhua kínai hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping közölte Zelenszkijjel: álláspontja szerint a párbeszéd és a tárgyalások az egyetlen járható út, és leszögezte, hogy egy atomháborúnak nincs győztese. Kína a közeljövőben küld egy különleges kormányzati képviselőt Ukrajnába és más országokba, hogy konzultációkat folytasson az ukrajnai háború rendezésével kapcsolatban.

Az ukrán elnök közlése szerint megvitatta Hszi Csin-pinggel az ukrán-kínai partnerség erősítésének módjait is. A mostani volt az első beszélgetés az ukrán és a kínai elnök között Oroszország Ukrajna elleni inváziójának tavaly februári kezdete óta.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban