Na hlavný obsah

Magyarország sem kapott meghívót a most zajló demokrácia csúcstalálkozóra

Törökország mellett Magyarország sem kapott meghívót a most zajló demokrácia csúcstalálkozóra, amit az Egyesült Államok szervezett.

Magyarország sem kapott meghívót a most zajló demokrácia csúcstalálkozóra

120 ország vezetői kaptak meghívást a most zajló rendezvényre amelynek célja a demokráciák megerősítése és az autokráciák erősödésének megfékezése. A találkozót az egyik legfontosabb külpolitikai kezdeményezésként tartják számon az Egyesült Államokban. Három amerikai tisztviselő azt nyilatkozta a lapnak, hogy a két NATO-szövetséges elutasítása is azt mutatja, hogy Magyarországon és Törökországban egyre aggasztóbb a demokratikus visszalépés mértéke.

A meghívás elmaradására reagálva a magyar kormány aggodalmát fejezte ki amiatt. Szakértők az Egyesült Államok és Magyarország közötti egyre feszültebb viszony jelét látják az elmaradt meghívásban. Az Amerikai Egyesült Államok pénzügyminisztériuma még 2022. július 8-án jelentette be a Magyarországgal még 1979-ben megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséról szóló egyezmény felmondását, amely 2024. január 1-ig marad érvényben.

Az egyezmény felmondása viszont csak egy a sérelmek hosszú sorában, a Moszkva iránt egyre elkötelezettebb magyar kormány inga politikája egyre járhatatlanabbnak tűnik de jelek szerint a magyar külügy továbbra is makacsul kitart.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban