Na hlavný obsah

Szörnyű következményeket ígér Oroszország, ha Putyint büntetőbíróság elé citálják

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök figyelmeztette a Nemzetközi Büntetőbíróságot: ne állítsa bíróság elé Vlagyimir Putyint.

Szörnyű következményeket ígér Oroszország, ha Putyint büntetőbíróság elé citálják
Dmitrij Medvegyev Foto: TASR

A korábbi orosz elnök, Dmitrij Medvegyev óva intette a Nemzetközi Büntetőbíróságot attól, hogy az atomhatalomnak számító Oroszország vezetőjét bíróság elé állítsák – számolt be a Sky News.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök arra figyelmeztette a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy ne állítsa bíróság elé Vlagyimir Putyint. A bíróság a múlt héten adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin ellen.

A nemzetközi törvényszék azért akarja felelősségre vonni az orosz vezetőt, mert az orosz haderő számos háborús bűncselekményt elkövetett az Ukrajna elleni inváziója során, illetve Oroszország a vád szerint erőszakkal deportált embereket, köztük gyerekeket, Ukrajna területéről.

Most Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy az atomhatalom vezetőjének bíróság elé állítása „szörnyű következményekkel” járna a nemzetközi jogra nézve.

„Úgy döntöttek, hogy egy olyan atomhatalom elnökét állítják bíróság elé, amely nem vesz részt a Nemzetközi Büntetőbíróságban, ugyanazon az alapon, mint az Egyesült Államok és más országok” – írta Medvegyev a Telegramon.

„A következmények a nemzetközi jogra nézve szörnyűek lesznek” – tette hozzá. (portfolio.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban