Na hlavný obsah

Kultúra a tizenhatoson belül

Foci nem csak egy sport, hanem egy kulturális fenomén – véli Gazdag József publicista.

Kultúra a tizenhatoson belül
Az egyetemes magyar futballtörténelem legnagyobb sikere, az 1953. november 25-én lejátszott Anglia-Magyarország mérkőzés, ahol az Aranycsapatként elhíresült magyar válogatott 6:3-ra legyőzte hazai pályán az angol nemzeti tizenegyet. Foto: Fortepan/Bauer Sándor

A legnépszerűbb sport a világon a labdarúgás. A futball dimenziói sokkal tágabbak annál a gazdasági gépezetnél amit látunk a legnagyobb klubcsapatoknál és túlmutatnak magán a sporton. Foci ugyanis kulturális produktum, társadalmi jelenség vagy a nemzetkarakterológia része. Nem a véletlen műve, hogy Puskás Ferenc neve a világ minden pontján ismerősen cseng .A magyar foci hőskora a múltunk egyik szerves része és kultúránk alappillére. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az „Évszázad mérkőzésének” nevezett 6:3 DVD kiadását úgy reklámozták, hogy ott a helye a polcon a Jókai-klasszikusok mellett.

Gazdag József a Vasárnap családi magazin munkatársa is azok közé tartozik, akik szerint a labdarúgás az egyetemes magyar kultúra szerves része. Most a Vasárnap aktuális mellékletében arra vállalkozott, hogy egy csokorba gyűjtse a magyar futballtörténelem 11 legendás győzelmét. Minden mérkőzés mögött érdekes történetek állnak, amelyek betekintést nyújtanak az adott korszakba. Nosztalgiával teli emlékezés ez a letűnt időkre és az egykor dicső magyar labdarúgásra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Sport rovatban