Na hlavný obsah

Amiről a fák mesélnek

Beszélgetés Csomortáni Gál László képzőművésszel

Amiről a fák mesélnek

Csomortáni Gál László Csíkcsomortánban, Erdély keleti határvidékén született, ahol a mai napig él és alkot. Szülőfalujában járt iskolába és itt szerette meg a természet közeli élet rejtelmeit és csodás egyszerűségét. A fák megmutatták számára csodás üzeneteiket. Olyan városokban állított már ki, mint pl. New York, Los Angeles, Stockholm, Helsinki és nem utolsó sorban Budapest és Magyaroszág más városában is. Felvidékre a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyar Kulturális Központban – Pozsonyban  ismerkedhetett meg vele a nagyközönség. Most pedig Komáromba látogat 2023.3.16-án, a Csemadok Házban lesz látható a kiállítása.

Megtanult együtt élni a természettel, egyfajta megújult, tudatosan vállalt önellátó gazdálkodást tartani fent, amely nem pusztítja, hanem építi a tájat. Ez az életmód nemcsak tiszta élelmiszert, otthont nyújtó hagyományos székely parasztházat, nagycsaládot (három kisgyerek édesapjaként), nem létező számlákat, hanem emberhez méltó életet jelent.

Képzőművészetének forrása a fák ősi mesélő képességének, erezetének, görcseinek, mély színeinek a felfedezése lett. Többszázéves újjáépített faházban, többszázéves fákra, deszkákra festve, erős ráhangolódással, mély ismeretséget és „testvéri“ kapcsolatot alakított ki az idők rejtett üzeneteivel és a korok egymást igazító folytonosságával. Elmondása szerint minden egyes fa a természet csodája.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Keddi Nappali rovatban