Na hlavný obsah

Kishíján a „meglepetések” vitték el a show-t az idei Oscar-díjátadón

Ezúttal botránymentes, de annál meglepőbb eredményekkel zárult az idei Oscar-díjátadó.

Kishíján a „meglepetések” vitték el a show-t az idei Oscar-díjátadón

A 2022-es évet a túlpörgetett és ezért egyre inkább kiégőssé váló, de ennek ellenére továbbra is erőltetett szuperhősfilmek uralták, … volna. De úgy fest mégis maradt még szufla a nyugati filmgyártásban. A „nagyok” lezárásai – Terminátor, Rambo, Rozsomák története, Függetlenség napja – továbbra is terítéken vannak. De amíg Terminátort az érdektelenség, Rambo utolsó „hentelését” meg csak csendes hümmögés kísérte, a Top Gun lezárásának is tekinthető Top Gun: Maverick teljesen letarolta nézőket. Aztán jött James Cameron és képes volt ezt is megfejelni. Ezzel pedig azt hihettük, hogy a látványfilmek sikeresen betetőztek.

De jött a Minden, mindenhol, mindenkor és olyat mutatott ami a szaglást és ízlelést leszámítva szinte minden érzékszervünket kiaksztotta. Tökéletes egyvelege a családdrámának, az akciónak, megmártózik egy kicsit a szuperhősfilmekből ismert multiverzumokban – mindben, mindenhol – aztán fogja az egészet és négyzetre emeli. Pár sorban lehetetlen leírni azt az élményt, amit a néző kap, aki beül a moziba majd kijön onnan, aztán fél órával később kezdi csak felfogni az agya igazán, amit a vásznon megtapasztalt és kap egy kisebb sokkot. De ha nagyon rákényszerítenének talán úgy tudnám jellemezni az egészet, hogy: „nagyon meta a négyzeten.”

A film egyrészt fricskát ad a szuperhős univerzumoknak – mindnek, is – , másrészt kilépteti a legkonzervatívabb nézőt is a komfortzónájából, harmadrészt pedig mindeszt keretezi egy – mit egy, több – olyan valós élethelyzet bemutatásával, hogy az egész film nem érződik túlerőltetnek, annak ellenére, hogy az eseményeket talán csak második megnézésre értjük meg, fogjuk fel igazán.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban