Na hlavný obsah

Megkezdte az áramellátást a mohi atomerőmű harmadik blokkja

A Szlovák Villamos Művek január 31-én, nem sokkal éjfél előtt csatlakoztatta a mohi atomerőmű 3-as blokkját a hálózatra. A reaktor jelenleg a névleges teljesítmény 20 százalékán üzemel.

A mohi atomerőmű.
Foto: TASR

A Szlovák Villamos Művek (SE), miután befejezte a mohi atomerőmű 3-as blokkjának előírt tesztjeit, gőzt juttatott a turbinákba, és január 31-én, szerdán nem sokkal éjfél előtt először csatlakoztatta a 3-as blokkot a hálózatra. A reaktor jelenleg a névleges teljesítmény 20 százalékán üzemel.

„A hármas blokk már a mai naptól kezdve a reaktorban felszabaduló hőenergiát villamos energiává alakítja. Ez segít, hogy teljesíteni tudjuk a kormánnyal kötött megállapodást, amelyben a Szlovák Villamos Művek vállalta, hogy olcsó villamos energiát szállít a háztartásoknak nagyjábol 61 eurós megawattóránkénti áron, ami példátlanul alacsony árat jelent az egész EU-ban“ – mondta Branislav Strýček, a vállalat vezérigazgatója.

Martin Mráz, az atomerőmű igazgatója hozzátette, hogy a következő hetekben az új blokk az üzembe helyezés ütemtervének megfelelően rövid távú, tervezett leállásokkal működik majd.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban