Na hlavný obsah

Káčer és Lipavský: Ideje szorosabbra fűzni Szlovákia és Csehország együttműködését

A cseh elnökválasztás eredménye hozzá fog járulni Csehország és Szlovákia biztonság- és külpolitikájának felvirágoztatásához – nyilatkozta a megbízott szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer.

Jan Lipavský és Rastislav Káčer
Foto: TASR

A cseh elnökválasztás eredménye hozzá fog járulni Csehország és Szlovákia biztonság- és külpolitikájának felvirágoztatásához – nyilatkozta Szlovákia és Csehország külügyminisztereinek január 31-i, keddi, bazini találkozóját követően a szlovák diplomácia megbízott vezetője, Rastislav Káčer.

„Azok a kockázatok és kihívások, amelyekkel szembesülünk, különösen az ukrajnai háború és annak biztonsági és pénzügyi hatásai miatt, nagyon intenzíven foglalkoztatnak bennünket. Ebben a formában a vita gyümölcsözőbb és intenzívebb lesz“ – véli Káčer.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter a kölcsönös egyetértést hangsúlyozta abban a meggyőződésben, hogy nemcsak az aktuális, azonnali kihívások esetén szükséges az együttműködés, hanem a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése terén is. „Hiszem, hogy a cseh-szlovák kapcsolatok új lendületet és energiát kapnak“ – mondta Lipavský.

Az ukrajnai eseményekkel összefüggésben, amellyel a miniszterek is foglalkoztak a találkozón, Káčer és Lipavský kifejtették Kijev jelenlegi európai integrációs törekvéseivel kapcsolatos véleményüket. Mindketten hangsúlyozták, korai még időbeni távlatokról beszélni, mindenekelőtt az Ukrajnával kapcsolatos világos és hiteles európai jövőképet tartják fontosnak, amely perspektívát és motivációt jelent majd a csatlakozni vágyó ország számára a feltételek teljesítéséhez.

A miniszterek egyetértettek abban is, hogy kitartóan kell segíteni Ukrajnát az orosz agresszió és a nemzetközi jog megsértése elleni küzdelemben, egyúttal elutasították az európai uniós projekt és a Nyugat Oroszországhoz való viszonyának Orbán Viktor magyar miniszterelnök általi megkérdőjelezését.

Káčer és Lipavský a NATO-bővítés folyamatára is kitért, Svédország és Finnország összefüggésében, valamint Törökország a svéd tagságot elutasító álláspontjának vonatkozásában.

„Talán Finnország korábban csatlakozik a NATO-hoz, de optimista vagyok, hiszek abban, hogy mindkét ország bővíteni fogja a szövetség tagjainak sorát“ – mondta Lipavský.

Optimizmusát Káčer is osztja, aki egyben „stratégiai türelemre“ szólított fel, tiszteletben tartva Törökország NATO-szövetségeseként betöltött fontos szerepét.

„A biztonságpolitikában azt kell keresni, ami összeköt bennünket, közös biztonsági érdekünket. Meggyőződésem a racionalitás a végén felülkerekedik” – fogalmazott a szlovák diplomácia feje.

A találkozó után a két ország külügyminisztere megnyitotta a cseh-szlovák vitafórum tizenkettedik évadát.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban