Na hlavný obsah

Az EB bocsánatot kért az elnök ukrajnai veszteségekről szóló nyilatkozata miatt

Ursula von der Leyen szerdán Ukrajnáról szóló beszédében zavart keltett az ukrán hadsereg háborús áldozatainak száma miatt.

Az EB bocsánatot kért az elnök ukrajnai veszteségekről szóló nyilatkozata miatt
Ursula von der Leyen Foto: TASR

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke szerdán Ukrajnáról szóló beszédében zavart keltett az ukrán hadsereg háborús áldozatainak száma miatt. Az Európai Bizottság később bocsánatot kért a vitatott számadatért. A TASR a The Guardiantől vette át a hírt.

 Von der Leyen azt mondta, hogy az orosz invázió kezdete óta mintegy 100 000 ukrán katona és 20 000 civil vesztette életét Ukrajnában. A Guardian megjegyzi, hogy Ukrajna nem sok információt közöl a háború  áldozatainak  számáról, mivel úgy véli, hogy a pontos számok Oroszországnak bizonyos előnyt jelenthetnek.

Az Európai Bizottság később alnézést kért, és közölte, hogy a von der Leyen beszédében szereplő adatok pontatlanok voltak. Az EB szerint ugyanis az ukrán hadsereg áldozatainak becsült  száma nem csak a halottakat, hanem a sebesülteket is tartalmazza. A vitatott mondatot később törölték a beszédnek a Bizottság honlapján található leiratából, és a von der Leyen beszédéről készült videofelvételt is ugyanígy módosították.

Az ukrán vezérkar szóvivője ukrán újságíróknak azt mondta, hogy nem kommentálja a Bizottság által közölt adatokat.  Hozzátette azonban, hogy Oroszország meg fog fizetni az ukrajnai tetteiért.

(teraz.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban