Na hlavný obsah

Katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott Szilason

Nagyszabású nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott szerdán Szilason, a Komáromi járásban.

Katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott Szilason
a kép illusztráció Foto: TASR

A Profound Gyakorlat elnevezésű nemzetközi projekt több országban – Szlovákiában, Magyarországon és Romániában – zajlik, és több száz szakember együttműködésével valósult meg. A terepgyakorlaton egészen élethű szituációkat teremtenek és oldanak meg, egyebek mellett a Duna és a Tisza folyók párhuzamos áradásának szimulációjára is sor került.

A Profound Gyakorlat célja a magyarországi, szlovákiai és romániai árvízvédelmi civil szervezetek együttműködésének javítása. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően a résztvevő szervezetek lehetőséget kapnak közös képzési és bevetési keretrendszer kidolgozására, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusával összhangban.

A gyakorlat augusztus 30-án vette kezdetét három helyszínen: kedden Romániában Szatmárnémetin, szerdán Szlovákiában, Szilason, Magyarországon pedig Vásárosnaményen. A teljes körű gyakorlatra szeptember 1. és 3. között kerül sor Dunaújvárosban, ahol hat ország tűzoltócsapatai vesznek részt.

Az egyes szituációkat úgy alakították ki, hogy a résztvevő szakemberek, önkéntes tűzoltók, vízi mentők szoros együttműködésére legyen szükség. A környezeti katasztrófától kezdve a lakosság evakuálásán át az egészségügyi ellátásig mindennel találkoztak a résztvevők – tájékoztat a parameter.

(parameter.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban